marți, 26 octombrie 2010

MITUL INCARCATOARELOR PENTRU TELEFOANE

Trebuie scos incarcatorul din priza dupa incarcarea telefonului?

Intr-o zi, o vecină s-a arătat foarte mirată când a văzut cele trei încărcătoare pentru telefon pe care eu le ţin tot timpul în priză. M-a atentionat ca un incarcator lasat in priza dupa incarcarea telefonului consuma mult si acel consum se va regasi in factura de la Electrica.
Nu mi-a venit sa cred, dar pentru ca era foarte convinsa m-am hotarat sa verific acest lucru.
Am adunat toate incarcatoarele din casa, care sunt şase, mi-am confectionat un dispozitiv simplu pentru masurarea puterii consumate de la retea la mersul in gol si am calculat valoarea energiei electrice consumata de fiecare incarcator intr-un an de zile.
CONCLUZIA: valoarea consumului unui incarcator lasat in priză in permanenţă este nesemnificativa.

Pentru cei interesati de detaliile tehnice: am folosit o metoda indirecta de calcul al energiei realizând un circuit serie compus dintr-o rezistenta etalon de 100Ω înseriata cu alimentatorul telefonului, totul alimentat la reteaua de 220Vc.a.
Cu un voltmetru analogic am masurat caderea de tensiune de pe rezistenta etalon (Ue) si apoi, folosind legea lui Ohm si celelalte formule din fizica pentru calculul puterii si energiei electrice, am ajuns la rezultatele prezentate.
Pretul unui kWh este conform facturii de la Electrica SA de 0,40 lei (TVA inclus) .



Marca            Ue masurata    I(A)     Pi calculata     Ei           Valoarea
Telefonului pe Re Calculat Ui x I (kWh) pentru Ei(kWh)
(V) pentru (W) consumata consumata
intreg intr-un an intr-un an
circuitul (lei)


Erikson 0,5 0,005 1,1 9,50 3,80
Nokia 0 0 0 0 0
Alcatel 0,1 0,001 0,0001 0,0086 0,3
Samsung 0 0 0 0 0
Motorola vechi 2,5 0,025 5,5 47,52 19,00
Motorola nou 0,3 0,003 0,66 5,70 2,28



Notatiile semnifica:
Ue = tensiunea masurata pe rezistenta etalon;
Ui = tensiunea pe incarcator, care in acest caz a fost aproximata la 220V, tensiunea retelei.
Re = valoarea in Ohmi a rezistentei etalon, in acest caz = 100Ω
I = intensitatea curentului in circuitul serie realizat, calculata I=Ue / Re si considerata aceeasi si dupa suntarea (eliminarea) Re.
Pi = puterea consumata de la retea de catre incarcator, calculata Pi = Ui x I
Ei = energia electrica consumata de la retea de catre incarcator intr-un an de zile, energie masurabila prin contuarul electric al casei si care, evident, se plateste la Electrica.
A fost calculata astfel: Pi x 24 ore x 30 zile x 12 luni

Asadar, excluzând primul tip de incarcator Motorola, din primele generatii, pe care eu il am de mai bine de 10 ani, valoarea consumului unui incarcator lasat in priză in permanenţă este nesemnificativa. Avand in vedere ca si celelalte doua tipuri cu un consum oarecare (Erikson si Motorola) sunt tot de tip vechi – rezulta ca pentru incarcatoarele produse recent nu se pune problema unui consum.
Pentru a va convinge puneti mana pe incarcatorul lasat in priza in gol ( cam la o ora de la intreruperea alimentarii telefonului) si veti vedea ca este rece.
Asta inseamna ca, practic nu este nici un pericol sa-l lasati acolo pentru ca la un consum =0 cantitatea de caldura degajata =0 si, deci, riscul =0. Punct!

Ba, s-ar putea sa va coste mai mult daca tot scoateti si introduceti incarcatorul in priza, pentru ca priza se uzeaza si in cativa ani va trebui sa o inlocuiti.iar valoarea ei va fi mult mai mare decat a curentului consumat de incarcator.

CONCLUZIE: puneti incarcatorul intr-o priza care nu va trebuie chiar in fiecare zi si dupa incarcarea telefonului, lasati-l acolo!

Niciun comentariu: