marți, 6 decembrie 2011

Telefonie prin internet

Dispozitiv pentru prelungirea unui canal telefonic prin internet
Ce face?
Cum face?
Cine poate utiliza acest dispozitiv?
Unde se amplaseaza?
Cine il deseveste?
Cat costa convorbirea?
Este legal?

Ce face: Pune cap la cap, punctual, o legatura de voce prin internet (Skype, Gmail, Messenger, etc) cu o legatura telefonica intre doi abonati de telefonie mobila sau fixa.
Mai precis, un utilizator de internet, aflat undeva in lume, sa zicem in America, va putea vorbi direct si la pretul unei convorbiri nationale (din Romania), cu un abonat GSM aflat undeva in tara (in varf de munte, pe plaja sau in mers, in masina), adica acolo unde nu are acces la internet.
Cum face: Inteleg prin a pune ”cap la cap” realizarea unei interconectari fizice, astfel incat semnalul audio sa treaca, intr-un anumit punct, de la o legatura la alta, utilizatorii finali putand sa vorbeasca intre ei.
Cele doua sisteme, internetul si telefonia mobila folosesc aceeasi modalitate (digitala) de transmitere a informatiei in cadrul sistemului propriu (internet, retea GSM) si aceeasi modalitate de transmitere a informatiei de la terminal (PC, telefon mobil) la utilizator: semnalul analogic, adica un curent electric cu frecventa audio ce se transmite de la PC la casti dar si de la telefon tot la casti (cand se utilizeaza hand-free-ul) si de la microfonul propriu la PC si la telefon.
Avand in vedere ca sistemele sunt similare rezulta faptul ca o interconectare intre ele va fi foarte usor de realizat. Astfel, semnalul audio scos de PC la mufa de casti se va dirija catre intrarea de microfon a telefonului iar semnalul audio scos de telefon si trimis catre casca proprie, se va dirija catre intrarea (mufa) de microfon a PC-ului.
Dispozitivul face translatarea semnalului audio, de joasa frecventa, asa cum este el receptionat la iesirile de casca, singurul parametru ce ar putea fi modificat fiind nivelul (amplitudinea) acestuia. Nivelul va trebui reglat pentru o auditie normala. Daca este prea mic, nu se va auzi bine iar daca este prea puternic va fi limitat de sistemele de protectie ale telefonului, respectiv calculatorului si va fi deformat, greu inteligibil. Reglarea se face manevrand cursorul potentiometrelor.
Comutatorul K, dublu, permite interventia operatorului si dialogul cu fiecare dintre cei utilizatori pana la auditia corespunzatoare. Ulterior, operatorul isi va decupla microfonul si totodata va pune cap la cap cei doi utilizatori.
El va putea asculta in continuare convorbirea celor doi, prin auditia fiecaruia intr-o casca (difuzor) diferita dar acest lucru nu este neaparat necesar deoarece la terminarea convorbirii conexiunea se va intrerupe de la sine.
Cine poate utiliza acest dispozitiv?
Oricine!
Unde se amplaseaza?
Este un dispozitiv artizanal, casnic, cu folosire punctuala. Poate fi folosit acasa, in cadrul familiei, intre prieteni sau la birou, in cadrul unei institutii (societati comerciale) intre proprii angajati (intre care ar trebui sa nu fie secrete), acolo unde exista cel putin un calculator conectat la internet si un telefon (mobil sau fix).
Cine il deseveste?
Este important de inteles ca acest dispozitiv nu poate lucra singur, el trebuie “pus in functiune” de un “operator”, adica de un membru al familiei sau de un prieten comun, sau de o secretara care va intra in legatura pe rand cu cei doi utiliztori finali si dupa ce se va convinge ca auditia este buna cu fiecare in parte va face crosarea (interconectarea, punerea cap la cap) celor doua portiuni de circuit de vorbire, care, dupa interconectare va deveni unul singur, continuu.
Se poate face o analogie cu centralista din vechile centrale telefonice care era la jumatatea distantei dintre doi abonati, vorbea cu fiecare in parte si apoi ii interconecta, pentru a vorbi intre ei.
In faza finala se poate amplasa un dispozitiv similar si in strainatate, la operatorul de acolo, asigurandu-se astfel posibilitatea unei convorbiri telefon – telefon, prin internet, dar la tariful convorbirilor locale.Cat costa convorbirea?
Costa cat o convorbire normala, pe teritoriul national, in propria retea sau in retele diferite, de la telefonul “operatorului” catre orice alt telefon fix sau mobil. Pentru abonamentele in propria retea costurile sunt undeva in jurul a 1 cent/minut, poate chiar mai putin pt abonamentele cu numar mare de minute inc luse sau ceva mai mult pentru cele cu minute putine si care si-au depasit limita.Depinde ce abonament are “operatorul” pe telefonul lui, de pe care face interconectarea.
Este legal?
Da, absolut legal. Nu se incalca nici o prevedere a nici unui contract. In definitiv sunt aparatele mele si fac cu ele ce vreau, nu? Mai ales ca totul se face benevol, FARA NICI UN PROFIT MATERIAL din partea operatorului, care, de fapt, suporta costul convorbirii.

Pentru detalii tehnice pot fi contactat pe p_musatoiu@yahoo.com

Niciun comentariu: